Hyrbil Kroatien

 1. Hem
 2. chevron_right
 3. Hyrbil Kroatien

Jämför över 1 600 hyrbilsföretag

Garanterat lågt pris på hyrbilar

Vi jämför över 1 600 hyrbilsföretag för att hitta lägsta pris

Kvalitetssäkrade företag

Jämför priser från alla välkända biluthyrningsföretag inklusive Avis, Sixt, Hertz och Europcar.

Obegränsad körsträcka och försäkring

Försäkring och obegränsad körsträcka ingår för de flesta destinationer

Inga dolda kostnader eller avgifter

Vi lägger aldrig till några avgifter för kreditkort eller andra dolda kostnader

Avboka eller ändra gratis

Gratis avbokning upp till 48 timmar före avhämtning. Vi tar inte ut någon ändringsavgift.

Vi är alltid tillgängliga

Vår kundtjänst är alltid tillgänglig om du stöter på något problem

Biluthyrning Kroatien

Jämför priser och hitta billig biluthyrning i Kroatien från välkända och lokala biluthyrningsföretag. Försäkringar och obegränsad körsträcka ingår. Spara upp till 70% på biluthyrning i Kroatien genom oss.

Kroatien guide

Bilutleie Kroatia
Biluthyrning Kroatien

Kroatien (kroatiska: Hrvatska) är en självständig republik, tidigare en del av Federationen Jugoslavien. Landet ligger i sydöstra Europa och har – förutom en kustlinje mot Adriatiska havet – gemensam gräns mot Slovenien, Ungern, Ungarn Serbien, Bosnien och Hercegovina och Montenegro. Kroatien täcker en yta på ca 56 000 km2 och har en total befolkning på ca. 4,5 miljoner (2010). Huvudstaden och landets ekonomiska centrum är Zagreb, som har cirka 780 000 invånare.

Andra viktiga städer i Kroatien är Dubrovnik, Split och Rijeka – som alla ligger vid Adriatiska kusten.

Landskapet består mestadels av låga slätter och berg (i första hand i väster och söder). Den största industrivägen är turismen, som under de senaste 10 åren har haft ett kolossalt uppsving. Det är i första hand städerna längs kusten – med sina fantastiska stränder – som är turistmålen. Men många besöker också Zagreb på grund av stadens många konst- och kulturskatter.

Kroatiens största flygplats, Pleso International Airport, ligger utanför huvudstaden Zagreb – men det finns också stora flygplatser i området. Split och Dubrovnik. En hel del chartertrafik går till dessa flygplatser.

Körning i Kroatien

Vägarna i Kroatien är mestadels i mycket gott skick, och särskilt sträckorna av fyrfilig motorväg. Du bör fortfarande köra lite extra defensivt här om du är en besökare. De lokala bilisterna är kända för att hålla god fart, förutom det faktum att hastighetsgränserna är ganska höga i detta land. Landsvägarna är också oftast välskötta. Kör försiktigt också här, och särskilt på vägarna som går längs den vackra kusten. Det finns flera sträckor något oklart, med många svängar och bergstoppar. Dessutom är det snabbt gjort för att bli distraherad av de fantastiska vyer du hittar överallt.

Från slutet av oktober till slutet av mars är varselljusen obligatoriska i Kroatien.

Trafikregler i Kroatien

 • I Kroatien, kör på höger sida av vägen.
 • Körljus krävs på bilen från slutet av oktober till slutet av mars.
 • Körljus är obligatoriska på bilen efter mörker, och vid dålig sikt.
 • All användning av en mobiltelefon är förbjuden när motorn är igång, utom handsfree.
 • Det är obligatoriskt med säkerhetsbälte för förare och passagerare.
 • Barn under 5 år ska alltid sitta i godkänd barnstol.
 • Barn under 12 år måste sitta i baksätet och använda godkänd fasthållningsutrustning för barn som är lämpliga för barnets längd och vikt.
Om inget annat anges är hastighetsgränsen på landsvägar 80 km/h.

Hastighetsbegränsningar i Kroatien

Om annat inte anges gäller följande gränser:

 • Städer: 50 kilometer/h
 • Landsvägar: 80 kilometer/h
 • Motorvägar i stadsområden: 110 kilometer/h
 • Motorvägar: 130 kilometer/h

Alkohol gränsen i Kroatien

I Kroatien är körning inte tillåtet om alkoholhalten i blodet överstiger 0,5( 0,5 g/l).

För förare under 25 år finns det nolltolerans för körning med alkohol, det vill säga att alkoholhalten i blodet måste vara 0.0.0.00.

Rekommenderad biluthyrning biluthyrning tjänster

Kroatien är ett av de mest spännande länderna i Europa att utforska med biluthyrning. Avstånden är relativt korta, vägarna är bra, och upplevelserna står i kö. Städerna i Kroatien är utan tvekan bland de vackraste på kontinenten, många med historiska rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Längs hela kusten hittar du bra stränder och badplatser, och du kan ta turer ut till öarna som ligger i Adriatiska havet. Här är några förslag på utflykter när du är i Kroatien och har en bil till ditt förfogande.

Dubrovniks Gamla Stad skyddas av en imponerande fästningsmur som är helt intakt.

Dubrovnik

Den irländska dramatikern George Bernard Shaw trodde att ”de som letar efter paradiset bara behöver resa till Dubrovnik.” Staden är den mest kända i Kroatien, och även det mest populära turistmålet. Hela Gamla stan i Dubrovnik vetter mot havet, med kanaler och vallgravar som skiljer den från resten av staden. Den gamla staden är också skyddad av en imponerande fästningsmur som är helt intakt och som du bör ta en promenad runt. I Dubrovnik kan du uppleva några av de vackraste sakerna Europa har att erbjuda, samtidigt som du njuter av ett varierat och spännande urval av restauranger, kaféer, barer och shopping.

Om du besöker Montenegro, bör du stanna till den mysiga gamla staden Budva.

Montenegro

Den lilla grann Montenegro ligger strax söder om Dubrovnik. Om du är i detta område, överväga en enhet över gränsen. Montenegro är inte så olik Kroatien, med vackra berg, vackra små städer, och ligger vid Adriatiska havet. Även här är det trevligt att utforska med biluthyrning, och du behöver inte så lång tid att komma ikapp med de viktigaste sevärdheterna i det lilla landet. Bland de städer som absolut borde besökas finns Kotor och Budva. Den gamla staden i både Kotor och Budva är inte så olik vad du upplever i Dubrovnik, men de har sin egen unika charm. Var noga med att kontrollera med din biluthyrningsföretag i förväg vad reglerna är för att ta ditt fordon över gränsen. Som regel går detta alldeles utmärkt, men vissa företag tar ut en försäkringsavgift för besök i andra länder.

På halvön Istrien hittar du byn Hum, som anses vara världens minsta stad.

Istrienhalvön

Istrien är den stora halvön som ligger på toppen av Adriatiska havet, och vid Kroatiens gräns mot Italien. Detta är en populär semesterort, särskilt bland barnfamiljer och människor som njuter av lugn och ro i vackra omgivningar. Halvön är kanske mest känd för sina vackra byar. En av dem, Hum, anses vara världens minsta stad ,och har bara 23 registrerade invånare. En av höjdpunkterna i Istrien är staden Pula, som ligger längst söder om halvön. Där kan du bland annat se ruinerna av en romersk arena (Colosseum), ett ROmerian tempel, och romerska triumfbågar.

Plitvice sjöar

Denna nationalpark består nästan helt av 16 sjöar som är förbundna med varandra via floder, naturliga dammar och vattenfall. Naturfenomenet bildas av många små floder som kommer från de omgivande bergen. Sjöarna är väl uppför backen i bergen, och det längsta vattenfallet är ca 70 meter. Hela området är anpassat för besökare, med gångbroar som tar dig från den ena vackra simbollen till den andra. I skogarna runt sjöarna lever bland andra vargar, vildsvin, björnar och rådjur, och om du har tur får du se några av dem när de kommer till älven eller sjöarna för att dricka.

Naturfenomenet bildas av många små floder som kommer från de omgivande bergen. Hela området är väl anpassat för besökare med gångbroar.

Den vackra hamnen i staden Split, Kroatiens näst största stad.

Split

Split är den näst största staden i Kroatien, och är en av de platser som absolut bör besökas när i landet. Det är vackert beläget på en halvö vid Adriatiska havet, med en särskilt vacker hamn och gamla stan. Split var ursprungligen en grekisk koloni, och togs senare över av romarna. Du hittar spår från denna tid, inklusive ett imponerande palats byggt som en bostad för kejsar Diocletianus, som själv kom från detta område. Det finns också arkitektur från bland annat den tid då Split styrdes av Venedig och habsburgarna. Om du vill kombinera vackra och historiska byggnader med storstadsliv, är Split platsen att stanna till.

En av de många idylliska vattenfall i nationalparken Krka.

Nationalparken Krka

Denna nationalpark ligger strax norr om staden Šibenik,ungefär mitt i den kroatiska kusten. Šibenik är exceptionellt vacker och bör upplevas när du är först i området nära Krka. Namnet på nationalparken kommer från det faktum att floden Krka flyter genom detta område. Krka anses vara en av landets bästa och mest populära sevärdheter, och är särskilt trevligt att besöka på sommaren. De många vattenfallen och lagunerna i floden skapar stora badplatser,och spektakulära fotomöjligheter. Runt floden är det frodigt, och det finns särskilt mycket lavendel som växer här.

Hvar och Brac

Det finns över 1.000 öar i Adriatiska havet som tillhör Kroatien, och många av dem har blivit populära semesterorter. De två kanske mest kända, och även bland de största, är Hvar och Brač. De är parallella med varandra strax utanför Split, och båda nås med bilfärja därifrån. Att föra en hyrbil till Hvar och Brač är en enorm fördel. Sedan kan du enkelt ta dig från en vacker fiskeby till nästa, till sevärdheterna, till de vackra skogarna, till gårdarna där de odlar oliver, lavendel och vinrankor, och inte minst till de många härliga stränderna som du hittar på båda öarna.

Att föra en hyrbil till Hvar och Brač är en stor fördel, så att du enkelt kan få från en vacker fiskeby till nästa.

Företag du kan hyra en bil från i Kroatien

I Kroatien finns det nära 25 företag som erbjuder biluthyrning, från nästan 50 olika listor. Dessa inkluderar alla stora internationella företag, inklusive Sixt, Alamo, Europcar, Hertz, Avis och budget. Det finns också ett stort antal mindre och / eller nationella biluthyrningsföretag i landet, såsom Oryx, Carwiz och Right Cars.

7 vanliga frågor om biluthyrning i Kroatien

Hur gammal behöver jag vara för att få en hyrbil i Kroatien?

I Kroatien är det vanligt att biluthyrningsföretag kräver att hyresgästen och föraren är minst 21 år och har haft körkort i minst 3 år. Vissa företag kan ha lägre krav på de mest prisvärda kategorierna av bilar. Hyresgäster under 25 år måste normalt betala en extra avgift för att täcka den extra försäkringen för unga förare.

Är det dyrt att hyra bil i Kroatien?

Kroatien är ett av de mest prisvärda länderna i Europa att hyra en bil i. Den totala prisnivån är bland de lägsta när det gäller populära semesterländer. Konkurrensen på biluthyrningsmarknaden är också stor, och det finns många företag som är etablerade här. Priserna kommer dock att variera beroende på vilken tid på året du kommer att hyra bilen och var du ska hämta den.

Kan jag köra biluthyrning från Kroatien till grannländer som Slovenien, Montenegro och Bosnien och Hercegovina?

Det är oftast okej att ta med hyrbilen till Kroatiens grannländer, men kom ihåg att kolla med biluthyrningsföretaget i förväg. Vissa människor är beroende av vilket land du ska till, och det kan finnas begränsningar för den kategori av bil i fråga. Det finns också vissa företag som tillåter gränsöverskridande passage endast om bilen hyrs på utvalda platser. I vilket fall som helst måste ni förvänta er att de flesta företag kommer att kräva ytterligare försäkringar, särskilt till Bosnien och Hercegovina och Montenegro eftersom dessa länder inte är EU-medlemmar.

Kan jag ta min hyrbil till en av de kroatiska öarna?

Du bör fråga biluthyrningsföretaget innan du tar med din bil ombord på en av färjorna till de kroatiska öarna i Adriatiska havet. Som regel går det bra, om du inte har hyrt en dyr bil i lyxklassen. Vissa företag kommer att kräva en extra försäkring för bilfärjor, eftersom risken för skador är något högre. Observera att du inte behöver ta en färja för att komma till Krk, den största av öarna (det finns en bro anslutning till fastlandet).

Behöver jag någon speciell typ av bil någonstans i Kroatien?

I Kroatien finns det praktiskt taget ingenstans som tyder på att du kommer att behöva något annat än en vanlig personbil. Kom ihåg att det kan bli varmt där på sommaren, och en bekväm bil med luftkonditionering är en bra lösning.

Är det vanligt att vägtullar bås i Kroatien?

Kroatien är ett relativt litet land, och därmed inget stort behov av motorvägar. De stora vägförbindelserna har dock nya och bra vägar med 2 körfält i vardera riktning, till exempel mellan Zagreb och Zadar/Rijeka, och från Split och nästan hela vägen till Dubrovnik. Tillsammans med bron som går till ön Krk, dessa är de enda sträckor som är avgiftspliktiga. Observera att vägtullsbås debiteras med kontanter eller betalkort/kreditkort. Både Euro och Kuna accepteras.

Vem kontaktar jag om jag är inblandad i en biluthyrningsolycka i Kroatien?

Larmnumret i Kroatien för ambulans, brandkår och polis är 112. Du ska bara ringa detta om du har varit inblandad i en olycka där det förekommit personskador, vid brand, eller i andra allvarliga fall och nödsituationer. Du bör också kontakta biluthyrningsföretaget och/eller försäkringsbolaget du använder.

Andra numret:

Andra numret:

 • Polisen – 192
 • Brandkår – 193
 • Medicinsk hjälp – 194
 • Vägassistans – 1987

Destinationer